Αρχική > Event > Με τη λειτουργία του ΚΑΠΗ & Προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” στην Δ.Ε. Κεραμειών: Ενίσχυση της Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου
22 Απρίλιος, 2013
19:00
Δ.Ε. Κεραμειών,

Εγκαινιάζεται την Δευτέρα 22 Απριλίου 2013 και ώρα 19.00 στην Δ.Ε. Κεραμειών, στον χώρο του πρώην Δημαρχείου, το Κέντρο Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), το οποίο ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες την λειτουργία του.

Όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα Πέμπτη 18 Απριλίου 2013, ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, παρουσία της προέδρου του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας (ΔΟΚΟΙΠΠ) Χρύσας Χαριτάκη και του προέδρου της ΔΕΔΙΣΑ, Δημοτικού Συμβούλου της ενότητας Κεραμειών Βασίλη Καστρινάκη,“μια από τις βασικές προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής των Χανίων, από την ανάληψη των καθηκόντων της, υπήρξε η στήριξη αλλά και η επέκταση των κοινωνικών δομών του νέου «Καλλικρατικού» Δήμου. Αυτό αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι είμαστε δίπλα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, προτάσσοντας την κοινωνική πολιτική ως κυρίαρχη πολιτική στη δύσκολη περίοδο που βιώνει η χώρα μας και οι πολίτες της”.

Το ΚΑΠΗ Κεραμειών είναι το τέταρτο νέο ΚΑΠΗ που λειτουργεί η Δημοτική Αρχή τα τελευταία δύο χρόνια, μετά από εκείνα του Βαμβακόπουλου, Δαράτσου και Κουνουπιδιανών, και το 11ο συνολικά σε επίπεδο Δήμου»,τόνισε ακόμη ο κ. Σκουλάκης, προσθέτοντας ότι στο εν λόγω ΚΑΠΗ θα εφαρμόζεται και το Πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”, με σκοπό την παροχή καθημερινής φροντίδας σε μη αυτοεξυπηρετούμενα, πάσχοντα, μοναχικά ή και οικονομικά αδύναμα ηλικιωμένα άτομα της συγκεκριμένης Δημοτικής Ενότητας, στα οποία παρέχεται ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη, νοσηλευτική φροντίδα και οικιακή βοήθεια.

Τέλος ο κ. Σκουλάκης ευχαρίστησε την Πρόεδρο, το προσωπικό τουΔ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. καθώς και τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Β. Καστρινάκη “για την καθοριστική συμβολή τους στην υλοποίηση της νέας αυτής κοινωνικής δομής”.

Τα ΚΑΠΗ οφείλουν να αποτελούν πόλο έλξης για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας επεσήμανε η κα Χαριτάκη και ανέφερε ότι ”κύριο μέλημα του ΔΟΚΟΙΠΠ και του Δημάρχου ιδιαιτέρως, είναι η διεύρυνση των παρεχομένων υπηρεσιών, η προσφορά υπηρεσιών τόσο στο χώρο των ΚΑΠΗ όσο και κατ’ οίκον όπου υπάρχει ανάγκη”.

 

Είναι πολύ σημαντικό σήμερα περισσότερο από ποτέ, ο Δήμος μέσα από τις κοινωνικές του υπηρεσίες να φτάνει πρώτος στον πολίτη” συμπλήρωσε η καΧαριτάκη και κάλεσε όλους τους κατοίκους της Δημοτικής Κοινότητας Κεραμειών που έχουν ανάγκη κοινωνικής φροντίδας να απευθυνθούν στο ΚΑΠΗ .

Ο κ. Καστρινάκης από την πλευρά του ανέφερε από την πλευρά του ότι “είναι πολύ ουσιαστικό υπό τις παρούσες δύσκολες συνθήκες να καταφέρνει ο Δήμος να υλοποιεί δύο καινούργιες δράσεις που έχει ανάγκη η περιοχή και οι κάτοικοι να λαμβάνουν τις υπηρεσίες στήριξης που χρειάζονται και ιδιαίτερα εκείνων που κατοικούν μακριά από το κέντρο και η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη. Είναι σημαντικό για τα Κεραμειά και τους ανθρώπους τους, να λειτουργήσει, για πρώτη φορά, αυτή η νέα δομή στην περιοχή μας”.

Σημειώνεται ότι ήδη έχουν εγγραφεί στο ΚΑΠΗ είκοσι δύο (22) μέλη ενώ μέσω του Προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” εξυπηρετούνται δεκαπέντε (15) άτομα.

Οι δε παρεχόμενες υπηρεσίες του ΚΑΠΗ, αφορούν:

1. Κοινωνική Εργασία στα μέλη του ΚΑΠΗ και στο οικογενειακό περιβάλλον τους (συμβουλευτική, ψυχολογική υποστήριξη, παροχή βοήθειας για διεκπεραίωση υποθέσεων, κ.λ.π).

2. Νοσηλευτική φροντίδα (μέτρηση αρτηριακής πίεσης, μέτρηση σακχάρου, ενέσεις, κ.λ.π.).

3. Φυσικοθεραπεία (κινησιοθεραπεία, μαλάξεις, κ.α.).

4. Συνταγογράφηση

5. Δραστηριότητες για την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και την κινητοποίηση των μελών(εκμάθηση νέων δεξιοτήτων, σεμινάρια, οργάνωση εκδηλώσεων).

6. Επιμόρφωση(διαλέξεις, μελέτη θεμάτων, συμμετοχή σε ημερίδες, διοργάνωση ομιλιών με θέματα κοινού ενδιαφέροντος)

7. Εντευκτήριο, όπου προσφέρονται ροφήματα / αναψυκτικά σε τιμές κόστους με σκοπό την συνάθροιση και συναναστροφή των μελών στον χώρο του Κ.Α.Π.Η.